Autism

Algemene Voedingsadviezen

Algemeen

Laat u in eerste instantie altijd leiden door wat uw lichaam, uw gevoel, uw intuïtie, uw smaak u aangeeft te eten. Dit kan van dag tot dag verschillen. Eet niets waar u een afkeer voor heeft of wat u niet verdraagt en geniet in alle rust van uw eten.
Kies voor biologische voeding en eet gevarieerd. Lees zorgvuldig de etiketten!
Gebruik geen magnetron, het maakt de voeding ongeschikt voor consumptie.

1. Vetten

  • Er zijn veel misverstanden over de consumptie van vetten. Wij eten te veel geharde en verzadigde vetten en te weinig plantaardige onverzadigde vetten. De verzadigde vetten bevinden zich vooral in vlees, melk, margarine en kaas. Margarine en halvarine zijn chemisch verhard en dus een belasting voor het lichaam. Vooral de in papier verpakte pakjes bevatten te veel transvetzuren; tevens worden ze gemaakt met chemische behandelingen. Roomboter is beter of biologische margarine.
  • Verhoog de consumptie van onverzadigde vetzuren (olijfolie, avocado's), van meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV) (noten-, lijnzaad-, tarwekiem-, saffloer-, zonnebloem-, sesam-, koolzaad-, teunisbloem- en borage-olie). De olie moet wel koudgeperst, ongeraffineerd en biologisch zijn.
  • Vette vis is ook een belangrijke bron van onverzadigde olie (EPA en DHA.). Vette vissoorten zijn: wilde zalm, zalmforel, makreel, tarbot, haring, sardines, heilbot, bokking, sprot, (gekweekte vissen zoals zalm en forel alleen van ekokwekerij). Gestoomd of gepocheerd in water dat net niet kookt (~10min.) of rauw. Gerookte zalm en forel kan ook.
  • Gebruik iedere dag de goede vetten, b.v. vette vis en een lepel lijnzaadolie.
    Het gebruik van de juiste vetten is essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam. De meervoudig onverzadigde vetzuren zijn in ons lichaam vooral van belang  bij het vormen van celmembranen en de aanmaak van prostaglandines. Deze spelen in tal van lichaamprocessen een belangrijke rol. Ze zijn onder meer betrokken bij de hormoon- en cholesterolhuishouding, de bloeddruk, de afweer, de bloedstolling en de celdeling
    Opgelet: hoe onverzadigder een vet is, hoe gevoeliger deze voor oxidatie wordt. Bewaar ze daarom in de koelkast. Eet nooit iets ranzigs.
    Vitamine E heeft een anti-oxidant werking. Olijfolie, tarwekiemolie, saffloerolie, kool, broccoli en noten bevatten reeds natuurlijke vitamine E
  • Gebruik voor het brood roomboter (weinig), bio-margarine of bio halvarine
  • Gebruik voor het bakken olijfolie, ghi (geklaarde roomboter) of high oleic zonnebloemolie (alleen te krijgen in biologische winkels). Beter is echter stomen
  • Aanbevolen: avocado's, zonnebloempitten, lijnzaden en noten: hazelnoten, walnoten, amandelen.

2. Eiwitten

  • Verhoog de consumptie van plantaardige eiwitten: tofoe, tempeh, peulvruchten in combinatie met granen (zoals erwtensoep met roggebrood) of zuivel.
  • Kies voor dierlijke eiwitten die arm aan verzadigde vetzuren zijn of rijk aan meervoudige vetzuren. Vis is in het algemeen arm aan verzadigde vetzuren, maar alleen de vette vis is ook rijk aan meervoudige vetzuren.
  • Kies voor magere vleessoorten: kip, kalkoen, mager schapen- en rundvlees. Maar wel van een biologische slager; veel natuurvoedingswinkels en supermarkten verkopen het ook). Dieren uit de biologische veehouderij krijgen veel bewegings­vrijheid en een gezonde biologische voeding. Lever van biologische kwaliteit is zelfs aan te raden (rijk aan vitamines en enzymen). Hetzelfde geldt voor bouillon uit beenderen.
  • Eet alleen eco-eieren (lief voor de kippen en lief voor ons!)
  • Aanbevolen melkproducten: karnemelk, biogarde, magere kwark en andere rechtsdraaiende producten, liefst van geit of schaap. Drink geen melk4 (eventueel wel vers van de koe!); soja-rijst-haver-amandelmelk zijn goede vervangers. Kaas van rauwe melk verdient de voorkeur, (b.v. Kolummer en sommige geiten- en schapenkaas; vraag informatie hierover aan uw kaasspecialist.

3. Koolhydraten (suikers)

  • Vermijdt producten van witmeel en producten waarin suiker is verwerkt. Pas op voor zogenaamde suikervrije producten waar kunstmatige zoetstoffen in verwerkt zijn zoals aspartaam, cyclamaat, e.d.
  • Als u problemen heeft met hypo- of hyperglycemie, overgewicht of een ziekte waar u moet opletten om niet te veel suiker binnen te krijgen, kunt u beter kiezen voor produkten met een lage glycemische index, lees daarover het boek van Henny de Lint: De natuurlijke gezondheidswijzer.
  • Kies voor volkoren producten van biologische oorsprong (geen bestrijdingsmiddelen en toevoegingen).
  • Gebruik, als alternatieven voor suiker: stevia, agave en ahoornsiroop, oligofructose (oligo-inuline RP of Eliminex van Lamberts, max. 15gr/dag), ongeraffineerde bietsuiker (sucanat uit de biologische winkel), jam gezoet met appelsap, of biologi­sche sinasappeljam (Ekoland) minder zoet en rijk aan D-limoneen (kanker remmend).
  • Kies voor biologische zuurdesem brood (volkoren gistbrood is rijk aan fytaten, die de absorptie van belangrijke mineralen zoals calcium, zink en magnesium verminderen).
  • Als afwisseling voor de broodmaaltijd is het Budwigpapje een goede keus
    Malen is het makkelijkst met een speciale graanmolen, een koffiemolen kan ook. Versgemalen is  een belangrijk aspect, op die manier zijn de enzymen nog aanwezig, ze zorgen voor een goede spijsverte­ring en leveren bepaalde actieve  stoffen (auxine tegen parodontose b.v.). Eventueel kunt u ook de vlokken van de biologische winkel gebruiken (niet lang bewaren na openen vanwege de oxydatie).

 4. Groenten, vruchten en peulvruchten

  • Ze bevatten verschillende kanker remmende stoffen. In het bijzonder alle koolsoorten, broccoli, witte kool, rode kool, zuurkool, boerenkool, bloemkool, spruitjes. Ook rode biet, ui, bieslook, mierikswortel. Soja bevat proteaseremmers (genisteïne, lecithine).
  • Van de vruchten hebben de sterkste remmende werking: ananas, grapefruit, kersen, bessen, watermeloen, kiwi, mango,zwarte/bosbessen.
  • Kruiden: oregano, kerrie, tijm, rozemarijn, basiliek, peterselie, kurkuma, saffraan, laos
  • Gebruik veel groenten. Door koken in water verdwijnen veel vitamines en mineralen; kies daarom voor stomen of roerbakken.
  • Aan de groentensappen een halve theelepel vit.C of citroen toevoegen om de nitraten te neutraliseren. Een beetje olie bevordert de opname van betacaroteen. Melkzure groentensappen zijn goed voor de spijsvertering en de darmflora.

5. Dranken

  • Drink 1,5 tot 2 liter per dag aan water of kruiden thee (koffie telt niet mee!); gevitaliseerd water gezuiverd door omgekeerde osmose of Spa reine!
  • Drink koffie met mate, liefst arabica en biologisch.
  • Groene thee is sterk kanker remmend (max. 3 kopjes/dag).
  • Kruidenthee's zijn aan te bevelen, maar verander regelmatig van soort.
  • Rode wijn, bij voorkeur tijdens de maal­tijd, is goed voor de bloedvaten (anti-stolling en antioxidant). Gezien het gebruik op grote schaal van chemische producten in de wijn­bouw en industrie, geniet biologische wijn duidelijk de voorkeur.
  • Geen frisdranken, teveel suikers en demineraliserend.

Boeken

  1. De natuurlijke gezondheidswijzer. Henny de Lint, ISBN 90325 0823-7
  2. Het Detox-dieet. Paula Baillie-Hamilton, ISBN 90-225-3095-7
  3. Gezond van binnen, van buiten mooi. Jo Wyckmans, ISBN 90-76077-11-8
  4. Melk niet zo best voor elk. J. Beunk