Autism

Darmstoornissen

  • Ongeveer 85% van de autistische kinderen hebben spijsverteringsstoornissen en absorptie problemen. Probiotica zijn van belang om de darmfunctie extra te ondersteunen.
  • De meeste autisten hebben spijsverteringsproblemen met schimmel overgroei zoals candidiasis, voedsel allergieen en overgevoeligheden. Als er onvoldoende metallothioneine in de darm aanwezig is zullen zware metalen zoals kwik of lood aan sulfhydril groepen gebonden worden. Sulfhydril groepen in enzymen zijn nodig om caseïne en gluten af te breken. Veel autistische kinderen hebben dan ook een gluten- en caseïne allergie (meer dan 85%). Bovendien hebben deze enzymen zink nodig. Daarom zal een tekort aan metallothioneine tevens een tekort aan het enzym geven dat caseïne en gluten moet afbreken. Dit leidt dan tot een allergie voor caseïne en gluten.
  • Een lekkende dikke darm (leaky gut) betekent ook een falende metallothioneine functie, waardoor kwik, lood en andere toxines in de poortader terecht komen.
  • Metallothioneine komt ook in hoge concentraties voor in de mond en kan bij een tekort leiden tot afwijkingen van de smaak en eetproblemen (bijvoorbeeld weigeren vast voedsel te eten met harde stukjes erin).
  • De rol van metallothioneine in de maag is a) maagsap productie, b) levering van zink voor het spijsverteringsenzymen, c) productie van eiwitten tegen maagontsteking.
  • Metallothioneine is ook belangrijk als beschermingsmechanisme tegen ontsteking van de darmen en tegen diarree. Het doodt candida en beschermt tegen schimmel overgroei.