Autism

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren (voornamelijk uit visolie) spelen een cruciale rol bij de vorming en het functioneren van de hersenen. Deze onverzadigde vetzuren zijn vrijwel geheel uit onze moderne voeding verdwenen.

Wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren heeft aangetoond dat een tekort aan onverzadigde vetzuren (HUFA) of een verstoord evenwicht in die vetzuren een belangrijke rol kan spelen bij gedragsstoornissen, leerproblemen, dyslexie, en aandoeningen in het autistische spectrum. Deze vetzuren komen voor in vis, lijnzaad, sommige noten en in geringere mate in bladgroenten. Ze zijn van essentieel belang voor de normale ontwikkeling van de hersenen, maar ook voor onze mentale en emotionele gezondheid. Iedere zwangere vrouw zou extra omega-3 vetzuren als supplement moeten slikken en ook kleine kinderen onder de drie jaar hebben veel omega-3 vetzuren (EPA en DHA) nodig voor een voorspoedige ontwikkeling van hun hersenen. Verder is uit onderzoek gebleken dat toediening van omega-3 vetzuren een beter effect heeft dan omega-6 vetzuren en dat vooral EPA en niet DHA gunstige effecten geven. Daarom zijn er nu verschillende omega-3 supplementen op de markt met een verhouding EPA/DHA van tenminste 4:1. De standaard visolie bevat een verhouding van 3/2.

Indicaties voor een omega-3 vetzuren tekort zijn volgens Dr. Alex Richardson :

  1. Overmatige dorst, vaak plassen, schrale of droge huid, droog dof haar, haarschilfers en zachte broze nagels.
  2. Neiging tot allergieën: eczeem, astma, hooikoorts, etc.
  3. Visuele symptomen als slecht nachtzicht, overgevoeligheid voor licht en leesstoornissen zoals dansende letters.
  4. Aandachtsstoornissen: snel afgeleid, slechte concentratie en geheugenstoornissen
  5. Emotionele overgevoeligheid: speciaal depressieve neigingen, sterke stemmingswisselingen en buitensporige angsten
  6. Slaapproblemen: vooral 's nachts niet tot rust komen en 's morgens moeilijk wakker worden.

Vegetarische bronnen van omega-3 vetzuren zoals lijnzaadolie bevatten alleen ALA (alpha-linoleic acid), die echter niet altijd door iedereen goed omgezet kan worden in EPA en DHA (10% van de bevolking). Daarom is directe suppletie van EPA/DHA in de vorm van visolie beter. Uit onderzoek blijkt dat de ideale hoeveelheid EPA ongeveer 500mg/d is en sommige mensen hebben nog meer nodig.

DHA is vooral belangrijk voor de structuur van hersencel membranen, dus vooral in de vroege kinderjaren als de hersenen groeien en verder in het leven om de membraan soepelheid van cellen te kunnen handhaven. 20% van de hersenen bestaan uit omega-3 vetzuren. EPA speelt een essentiële rol bij de korte termijn regulatie van hersenfuncties zoals de hormonale balans, de immuunfunctie en de bloedstroom. EPA is ook belangrijk voor het verminderen van ontstekingen, onder andere in het spijsverteringskanaal. Beiden zijn onmisbaar voor alle celmembranen, ze reguleren de voedselstroom naar de cel. Ze zijn ook betrokken bij het vrijkomen en de heropname van neurotransmitters (stoffen die nodig zijn bij de prikkeloverdracht van zenuwcel naar zenuwcel).